петък, 9 октомври 2015 г.

Сиропирани охлювчета










Продукти:

1п.суха мая
4с.л захар
4яйца
6с.л олио
300мл прясно мляко /хладко
100мл вода/хладка
600гр брашно
1к.л сол
3с.л какао

За плънката :
1к.локум
250гр натрошени орехи

За сиропа:
1л вода
1кг захар
1п ванилия
Малко лимонов сок

Начин на приготвяне:

Яйцата,олиото,прясното мляко,водата и солта се разбъркват. Добавя се 1/2 от брашното, маята и захарта бърка се до получаването на кексово тесто. Разделя се сместа на две и към едната смес добавяме и 3с.л какао...измесваме и двете части. Тестото трябва да е меко. Какаовото тесто става малко по-твърдо. Оставяме тестото за 20мин да отпочине. Разточваме на кора първата част,мажем с масло и разпределяме на всякъде локума. Разточваме и втората част и е слагаме върху първата , мажем с масло и поръсваме с натрошени орехи. Завиваме на руло и режем на филийки,подреждаме в намаслена тава,покриваме тавата за да не хване кора и оставяме за 30мин. Печем на 170градуса. След като се изпече изчакваме да изстине и наливаме с горещ сироп. Покриваме тавата и оставама да престои една нощ. И сервираме.