вторник, 20 октомври 2015 г.

Шоколадова торта

 Продукти:

За бисквитения блат:
220 гр чаени бисквити
100гр меко масло
2с.л вода
1с.л пшеничено нишесте
1 ванилия

За шоколадовият блат:
75гр масло
1/2ч.ч брашно
4с.л какао
1/2п. бакпулвер
1/2 ч.ч захар
1к.ч айрян
1 яйце

За крема
750гр маскарпоне
200мл сладкарска сметана
400гр шоколад
4яйца
5с.л кафеен ликьор
8с.л какао
250гр пудра захар


Начин на приготвяне:
Моята торта е направих с бисквитен блат,но с шоколадовият блат става много вкусна също. Може да го напоите с малко мляко и кафеен ликьор, за да не бъде сух.
С помощта на чопър направих бисквитеите на брашно.Добавяме мекото масло и объркваме много добре  добавяме водата и нишестето. Разстиламе само на дъното полученото тесто във  формата за печене,която сме намазали предварително с мазнина. Печем блата за 5-10 мин на 180 градуса. През това време разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с малка  част от пудрата захар на водна баня и добавяме ликьора и бъркаме до получаването на крем;оставяме го настрани да се охлади. Белтъците се разбиват с 1/2 от сладкарската сметана и 5с.л от пудрата захар докато удвои обема си. Шоколадът се разтапя заедно с останалата част от сметаната и една малка бучка масло. Разбиваме маскарпонето в по-голяма купа заедно с останалата част от пудрата захар.Добавяме вече изстиналият крем,след това и изстиналият шоколад. Добавяме и на части белтъчната смес и какаото.Разбъркваме всичко до получаването на хомогенна смес. Отделяме част от сместа за по-късно.Преди да изсипя крема върху блата наредих два банана,които нарязах. Изсипваме сместа върху блата и печем за 40мин на 180градуса. Ще разберете дали е готова тортата , когато натиснете  по средата и пружинира. Не се притеснявайте ако ви се струва,че не е готов. След като изстине ще стегне. Намазваме тортата с отделеният крем и поръсваме с какао.