сряда, 7 октомври 2015 г.

Царевични земели

Продукти:

1ч.ч царевичен грис
2ч.ч бяло брашно
1к.мая
1с.л захар
100мил топла вода
200гр заквасена сметана
1с.л сол
5с.л зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Маята заедно със захарта се разбива на каша,прибавяме една с.л брашно разбъркваме да няма бучки прибавяме и водата и оставяме да удвои обема си. Смесваме двата вида брашно,правим кладенче и изсипваме зак.сметана,солта,зехтина и маята. Измесваме добре тестото. Не трябва да е много меко нито много твърдо. Оствяме за петнадесетина минутки. След това измесваме отново късаме на топки и всяка топка оформяме на фитил,връзваме на възел и долният край  се поставя отгоре в центъра,а горният се поставя отдолу отново в центъра - така се получава формата на земелчета... нареждаме в тава покрита с пергаментова хартия и оставя да удвои обема си,намазваме с олио и прясно мляко и поръсваме малко с цар.грис.Печем за 25-30мин. На 180-190градуса.