петък, 15 януари 2016 г.

Шоколадова торта







Продукти и начин на приготвяне:

За блата:
5 яйца
1ч.ч захар
2с.л мед + 1ч.л сода
1/2пакет бакпулвер
2ч.ч брашно
1 ванилия
Щипка канела

Разбиваме яйцата със захарта до утрояване на обема си. Меда завира и се добавя содата. Прибавя се на тънка струя към яйчената смес. Прибавяме на части и сухите съставки. Печем за 30-40мин на 180гр. Оставяме да се охлади.

За крема:
800мл прясно мляко
1ч.ч захар
3с.л брашно
2с.л нишесте
200гр натурален шоколад

125гр меко масло

Млякото кипва със захарта. Разбиваме брашното с нишестето и малко прясно мляко до получаването на гъста каша. Прибавяме на тънка струя при непрекъснато разбъркване към прясното мляко. Махаме от котлона и добавяме натрошения шоколад и отново разбъркваме докато се разтопи шоколада. Оставяме крема да се охлади и го разбиваме заедно с нарязаното на кубчета масло.

За напояване не блатовете
1/2ч.ч прясно мляко
2с.л мед
1с.л водка

За глазурата:
1консерва Затоплено кондензирано мляко
200гр натурален шоколад.

Режем блата на три. Във форма за торта слагаме първият блат,сиропираме и слагаме половината крем,поствяме вторият блат,отново сиропираме и изсипваме останалата част от крема,след това слагаме и последният блат,отново сиропираме и оствяме за една нощ да се стегне тортата. След това заливаме с глазурата. За декорация съм използвала бял шоколад.