четвъртък, 14 януари 2016 г.

Къпана баница

Продукти:

5яйца
Около 500гр брашно
1щ сол
2с.л олио

Вода
2с.л сол
1/2ч.ч олио

Сирене
Разтопено масло

Начин на приготвяне:

Месим не много твърдо тесто,добавяме олиото и измесваме. Оставяме за малко тестото да почине. Разделяме тестото на топчета , точим корите с дебелина около 1см да не са много тънки или дебели. Нареждаме настрани да изсъхнат корите. В дълбока и широка тава или тенджера наливаме вода около 2л ,като заври се изсипва олиото и солта. Намазняваме тавата , в която ще печем баница с олио. Слагаме първата кора,която не трябва да се мокри,такава трябва да бъде и последната. Останалите кори една по една се слагат в горещата вода, не трябва да има суха част. Като промени цвета изкарваме внимателно корите с помощта на две шпатули. Нареждаме върху сухата кора наръсваме със сирене и масло,така процедираме с останалите кори,като всяка ръсим със сирене и мажем с масло. Покриваме със сухата кора. Печем върху плочата на печката ,както родопският клин или на долен реотан във фурната. След като се запече с помоща на кръга обръщаме баницата. Мажем тавата отново с олио за да не залепи и връщаме баницата отново в тавата да се запече. Мажем с масло. Оставяме да изстине малко. 

Не правете грешката да е печете на долен и горен реотан едновременно. Ще стане твърда и няма да бъде приятна за консумация. Оставете
корите,които ще минат през врялата вода да изсъхнат малко , защото иначе тестото става ужасно меко. Водата е важно да бъде много гореща.