петък, 15 януари 2016 г.

Питки

Продукти:

Около 600гр брашно
100гр меко масло1 яйце
1 1/2 ч.ч прясно мляко
1/2к мая или п. суха мая
1ч.л захар
1с.л сол
1ч.л оцет

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в 1/2 от прясното мляко заедно със захарта. Изсипваме брашното в един по-дълбок съд,ако имате робот или хлебопекарна още по-добре.. - аз използвах хлебопекарната. Добавяме останалата част от прясното мляко,белтъка от яйцето,солта,оцета и маята. Започваме да месим. Добавяме маслото нарязано на кубчета и отново месим докато се получи еднородно тесто. Трябва да се получи средно на твърдост тесто. Оставяме го да отпочине за 15мин. След това разделяме тестото . Горе долу около 50гр да тежи всяко парче. Всяко оформяме на топче ,като с дланта леко натискаме и с въртеливи движения оформяме на топче. Самите Вие ще усетите когато топчето е готово. Нареждаме в тава намазана с олио. Намазваме питките с олио и оставяме да втасат около 1час. След това мажем питките с разбит жълтък и прясно мляко. Покриваме тавата с АЛУМИНИЕВО ФОЛИО и печем за 30-40мин на 180гр. Махаме фолиото и запичаме питките за 10минутки.