петък, 15 януари 2016 г.

Празнична погача





Продукти:

1/2 кубче мая
1ч.л мед
150мл прясно мляко
2 яйца
1с.л сол
1ч.л оцет
1к.ч масло
Около 600гр брашно

100гр разтопено масло
Сусам за поръсване

Начин на приготвяне:


Разтваряме маята с меда и част от прясното мляко. Отделяме единият жълтък за намазване,разбиваме яйцата с прясното мляко,добавяме оцета,солта и маслото. Изсипваме и шупналата мая и добавяме пресятото брашно. Измесваме средно твърдо тесто. Разделяме на 5 топки. Разточваме на кори,като всяка мажем с масло и ги подреждаме една върху друга. Разточваме отново навиваме на руло,режем на филийки и подреждаме в предварително намазана с масло тава. Аз оставих едната топка и направих рози,плитки за украса. Поръсих микс семена.Намазваме погачата с масло,оставяме за 40-50мин да втаса.Мажем с разбит жълтък и печем на 180гр за 40мин или до суха клечка.