неделя, 15 ноември 2015 г.

Тутманик



Продукти:

500-600гр брашно
1ч.ч топло прясно мляко
1к.ч топла вода
2 яйца
5с.л олио
1ч.л оцет
1ч.л захар
1к. мая
1 1/2 ч.л сол
1/2 пакет масло( от 125гр )
150гр сирене

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в 1/3 от прясното мляко и прибавяме захарта. Оставяме на стани да шупне. През това време разбиваме яйцата,като отделяме единият жълтък за намазване;прибавяме прясното мляко,водата,солта,оцета и олиото. Прибавяме маята към яйчената смес и отново разбъркваме. Пресяваме брашното и на части добавяме течността. Омесваме меко тесто. Оставяме за 5 мин на страни. Разтопяваме маслото и натрошаваме сиренето. Измесваме  тестото разделяме на 5 топки. Всяка разточваме на кора,мажем с масло,наръсваме със сирене и нареждаме корите една върху друга. Разделяме кората на две  и после всяка половина на 6.Навиваме на руло и усукваме. Намазняваме тавата с масло и нареждаме. Първо на кръст и във всяка половина нареждаме по две рула,като се оформят като подкова и се нареждат една зад друга.  Наливаме остатъка от маслото върху тутманика. Слагаме тавата във фурната загрята предварително на 75градуса за 10мин,изключваме фурната и оставяме за още 10мин. Мажем тутманика с разбито яйце,към което сме прибавили 1с.л кисело мляко и 1с.л олио. Печем на 180 градуса за 35мин. Задушаваме за 5мин.