неделя, 15 ноември 2015 г.

Ябълков-карамелен сладкиш



Продукти:

1ч.ч захар
3с.л вода
1 кубче масло

4 зелени ябълки

За тестото:

75 гр меко масло
6с.л захар
1 яйце
1 щ. индийско орехче, джинджифил и канела
1/2п. бакпулвер
1 1/2 ч.ч брашно
1ч.ч горещо прясно мляко

Начин на приготвяне:

В малка тенджера или друг подходящ  изсипваме захарта и водата,оставяме да се карамелизира. След това добавяме и малка бучка масло около 20гр.
Изсипваме сместа в тава,върху карамела нареждаме и ябълките,които сме обелили и нарязали на диневи кори. Печем тази смес за 10 мин на 160 градуса. През това време Разбиваме маслото със захарта докато се разтопи,добавяме яйцето и продължаваме да разбъркваме. Идва ред и за подправките. Изсипваме брашното и бакпулвера и разбъркваме добре сместа,да няма бучки. Изсипваме и прясното мляко,което сме загряли предварително. Добавяме на части и непрекъснато разбъркваме,докато поеме цялата течност. Получава се по-рядка смес от кексовото тесто. Печем за 30 мин на 180 градуса. С дървен шиш проверяваме дали сладкиша е готов,ако е готов,изваждаме , обръщаме и охлаждаме.