четвъртък, 17 декември 2015 г.

Тарт със спанак,сирена и сметанов сос

Продукти:

За масленото тесто:
400 гр брашно
120гр масло
2 яйца
1с.л сол
4с.л студена вода

За плънката:
50гр масло
1 морков
1 глава лук
400гр спанак
300гр сметана за готвене (Хопла)
3 яйца
100гр моцарела ( може и кашкавал)
100гр краве сирене
50гр овче сирене
50гр пармезан
сол,черен пипер
копър

Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното,добавяме маслото нарязано на кубчета. С ръце започваме да ги смесваме,добавяме яйцата,солта и водата и измесваме стегнато и еластично тесто. Оставяме го да  отпочине в хладилника за 20-30минути. През това време нарязваме моркова и лука на ситно,запържваме ги в масло. Добавяме и спанака и след като се задуши добавяме сметана ,която предварително сме разбъркали с яйцата. След като започне да се редуцира сместа овкусяваме с подправките и добавяме сирената , а на края и копъра. Разточваме тестото и го поставяме в кръгла форма за печене,която сме намазали с масло. Изсипваме и сместа и печем за 30-40мин на 190 градуса.

За сметановият сос:
1к.ч неподсладена сметана
1к.л сол
копър
1к.л песто от босилек
щипка чесън

Разбиваме леко сметана , добавяме останалите продукти и разбъркваме.
 Получава се един пухкав и чудесен сос,за тези които не обичат мляко.